Förvaltningen lovar framsteg innan sommaren

Landskapsregeringens personalchef Pia Schauman-Hansén var en av dem som representerade förvaltningen under Forum för samhällsutveckling. Hon är glad att Åland har kommit så långt att det faktiskt är helt politiskt inkorrekt att inte sträva till hållbar utveckling.
– Det blir mer och mer självklart. Och alla vi som har barn kan ju dessutom känna varför. Det är till dem vi ska lämna över.

 

Vad tänker du om nätverket bärkraft.ax?
– Jag slogs under forumets första del av den fantastiskt positiva energi som fanns i lokalen. Så många människor från alla tre sektorer, taggade och beredda på att ta sitt ansvar. Jag har faktiskt redan anmält mig till nätverket!

Vad ser du som ditt nästa steg?
– Jag vill vara med och lära mig mer. Jag är personalchef idag och därför mycket intresserad av hur vi kan utbilda och kompetensutveckla vår personal. Och även på vårt kontor behövs med koll. Det räcker inte med att printa dubbelsidigt och använda mindre papper. Vi tror att vi har kunskap men den börjar nog vara förlegad.

Har du fått några idéer med dig?
– jag blev inspirerad av det som Charlotta Szczepanowski talade om, att specialisera utbildningarna för olika roller inom yrkesgrupperna. Det går inte att ordna en enda hållbarhetsutbildning för alla. De måste skräddarsys för att man ska kunna applicera kunskapen på sitt vardagliga arbete. Alla behöver få sitt eget hållbarhetsperspektiv, hållbarhet är inget projekt utan själva den röda tråden.

Så vad gör du när du är tillbaka på jobbet imorgon?
– Då ska jag försöka boka en tid med Micke Larsson så att vi kan sätta oss och diskutera vad vi praktiskt kan göra inom förvaltningen. Vi ska se till att vi har tagit åtminstone små steg framåt redan innan sommaren.