Hållbar destination – en hygienfaktor

Visit Åland var en av arrangörerna för Forum för samhällsutveckling och värd för föreläsningen Hur kan destinationen Åland utvecklas på ett hållbart sätt? Vd Lotta Berner-Sjölund på Visit Åland analyserar nuläget koncist:
– Vi har stor potential men mycket att göra.
Men flera goda initiativ för en mer hållbar utveckling av destinationen Åland är redan på banan. Lotta lyfter fram märkningen Green Key som alldeles nyligen beviljades Paf-medel för fortsatt verksamhet.
– Hittills har endast logianläggningar kunnat erhålla Green Key-märkningen. Nu kan konceptet vidareutvecklas, nästa steg är att få in restauranger och kaféer.

Om du får drömma, hur ser Åland ut som destination 2030?
– Inte en dröm kanske, men en tanke. Ju längre bortifrån resenärerna kommer, desto mer benägna är de att se oss som Norden, som en enda destination. Jag ser en stor betydelse av att de nordiska länderna arbetar med branding på liknande sätt. Vi har liknande resurser, liknande kunskap, och det finns stor potential i att samarbeta och söka oss mot samma profil.

Varför ska vi öka hållbarheten hos Åland som destination?
– Det vi har i Norden som inte alla längre har, det är den rena upplevelsen – frisk luft, klart vatten – det är vad vi är kända för. Om vi ska kunna behålla de goda förutsättningarna så måste vi arbeta hållbart.

Märks det redan ökade krav på miljövänlighet bland Ålandsresenärerna?
– Våra olika målgrupper kräver olika saker. Men allt fler företag ställer krav då de bokar sina resor och den enskilda konsumenten blir definitivt mer och mer miljömedveten. Men jag tror att hållbarhet småningom kommer att utvecklas till en ren hygienfaktor. Folk kommer inte att ställa kraven längre, utan helt enkelt förutsätta hållbarhet. Det gäller för oss att ligga före den utvecklingen, inte springa efter när det händer.