Färdplaner | Bärkraft.ax

Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this website, bärkraft.ax cannot guarantee the accuracy of the translation.

Färdplaner

För att uppnå Ålands utvecklings- och hållbarhetsagendas sju strategiska utvecklingsmål till år 2030 behöver vi veta vad som ska göras och vem som ska gör vad. Färdplanerna visar på de väsentliga åtgärder och steg som hela det åländska samhället behöver ta sig an för att målen ska uppnås. Utöver de olika åtgärderna och stegen som beskrivs i färdplanerna genomförs både små och stora insatser löpande av såväl organisationer som privatpersoner.

Färdplanerna är ett levande verktyg som revideras och fylls på allt eftersom arbetet med målen och visionen fortgår. Färdplanerna uppdateras minst två gånger per år och i samband med uppdateringarna analyserar ansvarsgruppen för de olika målen vad som är väsentligt att ingå i färdplanerna.

Färdplanerna består av målens alla delmål, ansvarsorganisationer samt status för väsentliga och prioriterade åtgärder. Du kan sortera på mål, status och årtal så du enkelt kan läsa om det som intresserar dig mest och vad status är på åtgärden.

Inte påbörjad – Åtgärden har identifierats men planering eller budgetering för åtgärden har ännu inte genomförts.
Under arbete – Åtgärden har påbörjats och budgetmedel finns.
Genomförd – Åtgärden anses vara implementerad eller avslutad.

Färdplaner

Visa år

2020
Hållbar dricksvattenförsörjning
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Ålands vatten, kommuner, övriga vattenbolag
Status: Under arbete
Arbetet för en hållbar dricksvattenförsörjning för hela Åland drivs av Ålands vatten. Mer samordning med fler aktörer skulle gynna en hållbar dricksvattenförsörjning och vatten av god kvalitet. Utredning för ny råvattentäkt genomfördes 2022.
Trygga grundvattenskyddet
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Miljöbyrån
Status: Under arbete
Grundvattenområdena uppdaterades i juni 2023 efter markundersökningar av Geologiska forskningscentralen (GTK). Landskapsregeringen överväger en ny avgränsning av Storby grundvattenområde, efter borrningar och installation av grundvattenrör (beroende av budget).
Enskilda avlopp
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Ålands VA-samarbete, kommuner
Status: Under arbete
Kommunsamarbete med kartläggning av enskilda avlopp, samt gemensam tillsyn med framtagande av tillsynsvägledning och tillsynsplan. Lagstiftningen om enskilda avlopp behöver uppdateras för att ge kommunerna bättre verktyg att hantera tillståndsgivning och tillsyn. Allmänna skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter togs fram 2019. Ett mer aktivt arbete för ett långsiktigt skydd av dricksvattentäkter och vikar behövs. 
Kretsloppsanpassat jordbruk
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Näringsavdelningen, Närings- och miljöminister Jesper Josefsson, Jordbrukets intresseorganisationer såsom ÅPF och Hushållningssällskapet, Ålands livsmedelsproducenter, mål 6, samt mål 7
Status: Under arbete
Belastningsminskande åtgärder och ökat kretslopp inom jordbruk och djurhållning stöds och utvecklas, exempelvis vid gödsling och återanvändning av vatten. Befintlig kunskap och information kommuniceras i linje med projekten Hungry for Saltvik, "minskade näringsförluster från jordbruksmark" och projektet Smarta vatten. Näringens egna arbete för cirkulära och hållbara lösningar behöver stöttas. Åtgärden samordnas med åtgärderna ”förbättrad jordhälsa”, "Förbättra vattenområden", "Minska näringsförluster", "Kolsänkor" och ”Öka näringsfällor”
Minska näringsförluster
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Näringsavdelningen, Närings- och miljöminister Jesper Josefsson, Jordbrukets intresseorganisationer, mål 6, samt mål 7
Status: Under arbete
Stöd till jord- och skogsbruket bör riktas in på lösningar som minskar utsläppen och binder, eller återanvänder näringen. Befintlig kunskap och information kommuniceras till jordbrukarna. Åtgärden samordnas med åtgärderna ”förbättrad jordhälsa”, "Förbättra vattenområden", "Kretsloppsanpassat jordbruk" och ”Öka näringsfällor” samt är i linje med projekten "minskade näringsförluster från jordbruksmark" och Smarta vatten.
Öka näringsfällor
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Närings- och miljöminister Jesper Josefsson, Infrastruktur- och klimatminister Camilla Gunell, kommuner, markägare, samt mål 7
Status: Under arbete
Näringsämnen som förloras från jord- och skogsbruksmark samlas i fördröjningsmagasin, våtmarker, dammar och andra vattenförbättrande åtgärder som tillkommer successivt. Även uttag av näringsämnen genom SEABASED-projektet: bevattning av vall med havsvatten och försöksfiske av spigg samt COAST4US: framtagande av hållbara planer för marin- och kustzoner, har utförts. Dessutom har strategiskt arbete för att skydda dricksvattentäkter genomförts. Samordningsvinster kring frågor om klimatanpassning, biologisk mångfald och bevattningsvatten finns. Strategi för bevattningsvatten och näringsfällor tas fram. Påverkan på naturlig vattenföring beaktas så att skapandet av nya lösningar inte skapar nya problem eller utmaningar.  Flertalet goda exempel har finansierats inom ramen för Leaderprogrammet. Mariehamns stad erhöll 2022 Nordiska rådets miljöpris för Nabbens våtmark. År 2023 invigdes Apalängens våtmark i Sviby. Åtgärden samordnas med åtgärderna "Förbättra vattenområden", "Minska näringsförluster" och ”Öka näringsfällor”.
Fler vattenskyddsområden
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR
Status: Under arbete
Dricksvattentäkterna behöver skyddas i ett långsiktigt perspektiv. En strategi tas fram som omfattar både lagstiftning och samråd med vattenbolag, verksamhetsutövare och markägare.
Cirkulär fiskodling
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Fiskeribyrån, Närings- och miljöminister Jesper Josefsson, Fiskodlarnas intresseorganisationer samt mål 7
Status: Under arbete
Fiskodlingskassar byts till cirkulära innovationer på både fodersidan och avfallssidan, eller landbaserad fiskodling. Arbete för utveckling av fiskodlingen är centralt för förbättrad vattenkvalitet. Näringens arbete för cirkulära och hållbara lösningar stöttas. ABCD-metoden/backcasting förespråkas, i enlighet med Utvecklings- och hållbarhetsagendan, som verktyg för att komma vidare denna komplexa fråga så att arbetet sker hållbart och strategiskt i rätt riktning. Arbetet sker i samarbete med näringen och mål 7. Ett nytt finansieringsprogram inom Europeiska havs- fiskeri- och vattenbruksfonden har lanserats och pengar för innovationer och samarbeten mellan aktörer finns att söka fram till 2027.
Åländsk VA-plan
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, åländska kommuner inom VA-samarbetet som leds av Ålands vatten
Status: Genomförd
Framtagande av VA-plan för hela Åland. En långsiktig plan för hållbar vattenförsörjning och behandling av avloppsvatten.
Miljövänliga växtskyddsmedel
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Jordbruksbyrån, Jordbrukets intresseorganisationer, samt mål 7
Status: Under arbete
Styrmedel och åtgärder för miljövänliga växtskyddsmedel till jordbruket som inte skadar våra vatten. Samsyn med närregioner skulle kunna gynna arbetet eftersom tillåtna substanser är olika i olika länder. 
Miljövänlig upphandling
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Finansavdelningen, Finansminister Mats Perämaa, kommuner och offentliga förvaltningar, samt mål 7
Status: Under arbete
Den offentliga sektorn köper in förbrukningsmaterial och kemikalier som kan påverka vattenkvaliteten om de kommer ut i naturen. Det behövs en reglering vid offentlig upphandling av konsumentprodukter så att risken för skada på våra vatten minimeras. Mer samarbete och koordinering mellan målen och mellan offentliga instanser är nödvändiga. Lagstiftning och målsättningar finns men hur utvecklar vi kraven så att det blir så bra som möjligt för Åland? 
Kemikalie- och oljeskydd
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Miljöbyrån, Näringsavdelningen, Infrastrukturavdelningen, Närings- och miljöminister Jesper Josefsson, Infrastruktur- och klimatminister Camilla Gunell, sjöfartsorganisationer, gods- och transportföretagen samt mål 7
Status: Under arbete
Fortsatta insatser behövs för att förbättra landskapets beredskap för olyckor från olja och kemikalier på land och vatten. Rikslagen träder i kraft 1.1.2025 och målet är att den kompletterande åländska lagstiftningen ska träda i kraft samtidigt. Arbetet fortskrider med att ta fram en blankettlag och överenskommelseförordning under 2024.  Den uppdaterade lagstiftningen kommer att ge gränsbevakningen ökade befogenheter.
Uppdaterad vattenlagstiftning
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Infrastruktur- och klimatminister Camilla Gunell, Närings- och miljöminister Jesper Josefsson, Lagberedning, Miljöbyrån
Status: Under arbete
Förnyad vattenlagstiftning samt den lagstiftning som rör dricksvatten och avloppsvattenhantering påbörjades 2013, för att uppfylla de vattenrelaterade EU direktivens krav att uppnå god vattenstatus. Lagstiftningen ska ge förutsättningar för de åtgärder som behövs för att skapa god vattenkvalitet. Hela landskapsregeringens förvaltning och berörda remissinstanser, intresseorganisationer och näringslivet behöver medverka till att nå resultat.
2021
Kunskap vatten
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, ÅPF, kommuner
Status: Under arbete
Information om vattenmiljön samt de vattenförbättrande verksamheter som utförs på Åland sammanställs och görs tillgänglig för allmänhet och alla berörda parter. Landskapsregeringen visar exempel på, stöder vattenförbättrande åtgärder och tar fram informationsmaterial till allmänheten via olika insatser. Vattenskydd.ax kommunicerar kunskap om vatten till alla ålänningar och har sedan 2022 kompletterats med Våtmarkswebb Åland för att inspirera till fler dammar och våtmarker. Under 2023 lanserades de kunskapshöjande aktiviteterna "Utedassets 123" och informativa skyltar till Ålands EU-badstränder. Genomförandet av åtgärderna för vatten- och havsvården kan följas på sidan https://aland.paverkavattnen.fi/ 
Klimatanpassat lantbruk
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Miljöbyrån, Näringsavdelningen och Infrastrukturavdelningen, Jordbrukets intresseorganisationer såsom ÅPF och Hushållningssällskapet, Skogsägarnas intresseorganisationer, samt mål 7
Status: Under arbete
Anpassa jord- och skogsbruk till klimatförändringar med exempelvis förändrad nederbörd, torka och översvämningar som skadar våra vatten. Åtgärden samordnas med program för jordbruk, skogsbruk och vatten, samt med åtgärderna ”Industriell symbios", kretsloppsanpassat jordbruk","Åtgärder för alla vattenförekomster", "Minska näringsförluster" och ”Öka näringsfällor”. Denna åtgärd lyftes som prioriterad inom målarbetet under 2023.
Åtgärdsplaner för alla vattenförekomster
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Miljöbyrån, Infrastruktur- och klimatminister Camilla Gunell, Närings- och miljöminister Jesper Josefsson
Status: Under arbete
På Åland används SMHI:s vattenwebbmodell framtaget för Åalnds landskapsregering. Modellen ger insikt i kväve- och fosforbelastning samt dess ursprung för varje vattenförekomst, såsom skogsmark, brukad mark, fiskodling eller avlopp. För effektiva och kostnadseffektiva åtgärder behövs åtgärdsplaner för varje vattenförekomst, vilket möjliggör korrekt placering av åtgärder baserat på behov. Det kan inkludera åtgärder för avlopp på vissa platser eller utveckling av brukad mark på andra. Åtgärdsplanerna underlättar prioriteringar mellan vattenförekomster och deras åtgärder för optimal effekt och kostnadseffektivitet. Exempelvis kan en åtgärdsplan likna utredningen för Ålands största dricksvattentäkter, som redovisar näringsbelastning och åtgärdsförslag. Det nyligen framtagna dokumentet "Åländska dricksvattentäkter, övergödningsproblematik och åtgärdsförslag" (2022) utgör en grund för riskbedömningar enligt det uppdaterade dricksvattendirektivet (se bilaga). Använd användarnamn "alr" och lösenord "vatten2020" för att besöka vattenwebb via länken nedan.  
Förbättrad jordhälsa
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Jordbruksbyrån, Närings- och miljöminister Jesper Josefsson, Jordbrukets intresseorganisationer, Ålands livsmedelsproducenter, samt mål 7
Status: Under arbete
Åtgärder för förbättrad jordhälsa för bättre näringsupptag, vattenhushållning och ökad kolinlagring. Arbete för utveckling av jordbruket som helhet är centralt för förbättrad vattenkvalitet. Åtgärden samordnas med åtgärderna ”Kretsloppsanpassat jordbruk”, "Industriell symbios", "Åtgärder för alla vattenförekomster", "Minska näringsförluster" och ”Öka näringsfällor”.
Industriell symbios
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Näringsavdelningen, Närings- och miljöminister Jesper Josefsson, Infrastruktur- och klimatminister Camilla Gunell, Landsbygdsutvecklingen, näringslivet, samt mål 7
Status: Under arbete
Stärka industriell symbios kring cirkulation av näringsämnen som gynnar en grön omställning och våra vatten. Nyttjande av spillprodukter till olika delar av branscher på Åland. Lyft fram goda exempel och innovativt tänk, tex. samarbetet mellan Orkla och Haga kungsgård som skapades i projektet ”Hungry for Saltvik”. Åtgärden samordnas med åtgärderna "Åländska rösten", ”Kretsloppsanpassat jordbruk”, ”Minska näringsförluster" samt "Förbättrat energiutnyttjande".  Åtgärden har kopplingar till mål 7; Hållbar konsumtion och produktion. 
Samordning av utvecklingsplaner och program
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Förvaltningschef John Eriksson, HÅ
Status: Under arbete
Landskapsregeringen koordinerar utvecklingsplaner och åtgärdsprogram för god vattenkvalitet med samhällets aktörer. Hela landskapsregeringens förvaltning och remissinstanser behöver samarbeta för ett gott resultat. Elever i för- och grundskolan tar del av hållbara lösningar inom näringsliv och offentlig förvaltning. Högre utbildningar är aktiva inom havs- och vattenforskning i Östersjön. FSSD och ABCD metoden appliceras för att strategiskt och metodiskt nå målen. Målet om god vattenkvalitet har påverkan på alla målen, men speciellt på mål 4 om biodiversitet och mål 5 om attraktionskraft.
2022
Åländska rösten
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Lagtinget, Närings- och miljöminister Jesper Josefsson, Infrastruktur- och klimatminister Camilla Gunell, kommuner, näringslivet
Status: Under arbete
Utnyttja Ålands litenhet och närhet mellan verksamheter, myndigheter och politiker för att göra oss till innovatörer och föregångare. Stärka åländska aktörer att att gå hela vägen till hållbara verksamheter och förmedla goda exempel till våra grannländer. Sprid information om innovationsprojekt till åländska aktörer. Förvaltningen medverkar och tar en ledande roll i Östersjösamarbeten, samt arbetar aktivt för extern finansiering, EU och Nordiska Ministerrådet, för en grön omställning på Åland. Behovet av att arbeta mer strategiskt för mer extern finansiering lyftes gemensamt av målen under 2022 och 2023. 
Hållbart VA-Åland
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, åländska kommuner inom VA-samarbetet som leds av Ålands vatten
Status: Under arbete
Genomförande av VA-plan för Åland för en hållbar vatten- och avloppshantering för hela Åland. Planering av ökade renings- och miljökrav av en åldrad VA-infrastruktur. Behov av utbyggda och förbättrade ledningsnät. Aspekter som effekter av klimatförändringen och ökat kretslopp bör beaktas.
2023
Miljövänlig konsumtion
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Näringsavdelningen, Närings- och miljöminister Jesper Josefsson och mål 7
Status: Inte påbörjad
Översätta hållbarhetsarbetet inklusive god vattenkvalitet i ekonomiska termer och samhällsutveckling. En miljömässig, social och ekonomisk analys skulle visa de positiva effekter som samhället och näringslivet drar nytta av vid lyckosamt hållbarhetsarbete som även skulle gynna våra vatten. Samordning och samarbete mellan mål och åtgärder är viktigt. 
Skydda marina vatten
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Miljöbyrån, Infrastruktur- och klimatminister Camilla Gunell, Regeringen samt mål 4
Status: Under arbete
Skydda marina vatten, vilket säkrar marina ekosystemtjänster och rena vattenmiljöer. Rena vattenmiljöer ger möjligheter till fiske, rekreation, turism och motståndskraft till klimatförändringar. Åtgärden samordnas med havs- och vattenåtgärdsprogram, projektet Biodiversea samt arbetet för biologisk mångfald.
Förbättrat energiutnyttjande
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Miljöbyrån, Näringsavdelningen, Infrastrukturavdelningen, Närings- och miljöminister Jesper Josefsson, Infrastruktur- och klimatminister Camilla Gunell, Livsmedelsproducenter, mål 6 samt mål 7
Status: Under arbete
Avfall med energiinnehåll från livsmedel, jord- och skogsbruk samt industri används för energisyften och näringsämnen cirkuleras, vilket gynnar våra vatten. Samordnas med bl.a. åtgärden Industriell symbios. Arbete har påbörjats i form av en arbetsgrupp sammankallad av VA-samarbetet (2022) och leds nu med Svinryggen som sammankallande (2023). Frågan om fiskodlingens slam som förlorad resurs lyftes under 2023.
Uppdaterad VA-plan
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, åländska kommuner inom VA-samarbetet som leds av Ålands vatten
Status: Under arbete
VA-plan för Åland från 2018 (antagen 2020) uppdateras och utgör en långsiktig plan för hållbar vattenförsörjning och behandling av avloppsvatten. Uppdatering budgeterad för 2024. 
2024
Skydda fiskelekplatser
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Fiskeribyrån, Miljöbyrån, Näringsavdelningen, Husö biologiska station och Visit Åland, samt mål 4
Status: Inte påbörjad
Skydda fiskelekplatser och habitat med värdefulla undervattensbiotoper, för att stärka marina ekosystem. Fiskelekplatser och vattnens artsammansättning är viktig för en god vattenkvalitet. Samordning med andra åtgärder och planer för olika vattenförekomster är viktigt. 
2025
Nya reningstekniker
Strategiskt mål: Mål 3 - God vattenkvalitet
Ansvarig aktör: LR, Miljöbyrån, Näringsavdelningen, Infrastrukturavdelningen, Närings- och miljöminister Jesper Josefsson, Infrastruktur- och klimatminister Camilla Gunell, kommuner, Mariehamns stad, Ålands VA-samarbete samt mål 7
Status: Inte påbörjad
Utveckla möjligheter att rena avloppsslam. Slam och avloppsvatten från reningsverk renas från skadliga ämnen, så andelen läkemedel- och mikroplaster är minimal. Åtgärden samordnas med åtgärden "Uppdaterad vattenlagstiftning" och åländska organisationer visar en aktiv vilja att delta i utvecklingsprojekt inom t.ex. olika Östersjösamarbeten, samt arbetar aktivt för extern finansiering, EU och Nordiska Ministerrådet, för en grön omställning på Åland. Omvärldsbevakning och nätverkande är viktigt eftesom detta är en fråga Åland inte kan leda själva. Frågan om fiskodlingens slam som förlorad resurs lyftes under 2023. Workshoppar med ABCD-metoden för en mer hållbar och cirkulär fiskodning ordnas.