Skapa välmående – tillsammans | Bärkraft.ax

Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this website, bärkraft.ax cannot guarantee the accuracy of the translation.

Lina Sandell

Skapa välmående – tillsammans

Texten publicerades som gästledare i Nya Åland den 24 juni 2024.

Vad är välmående för dig? Eller nej, du behöver inte svara. För jag vet vad du behöver, vad vi alla behöver.  

Vi är fysiska varelser. Det finns inte så många olika vägar vi kan ta för att ta hand om den här kroppen vi har begåvats med. Givetvis har vi alla våra små egenheter och personliga utmaningar, men det är ändå så enkelt.  

I våra kroppar pågår ett ständigt flöde av hormoner, andra signalämnen och elektriska impulser. Även om forskningen gräver allt djupare för att förstå exakt hur allt hänger ihop, utmynnar insikterna allt som oftast i samma slutsats. För att vi så bra som möjligt ska kunna möta allt vad livet för med sig, behöver vi rörelse, näringsrik mat och återhämtning. Och störst av allt verkar faktiskt kärleken vara. Varma sociala relationer har visat sig vara en helt avgörande faktor för ditt välmående.  

Rörelse, bra mat, vila och sociala relationer är som dina Fantastic four. Dina egna superhjältar som hjälper dig att bli stark, lugn, motståndskraftig och redo att låta kreativiteten flöda i andra delar av livet. Att du har ork och lust att göra det som får dig att leva fullt ut och blomstra.  

Men visst, alla superhjältar har ju sin motståndare. Trots att ekonomer och många andra vill odla fantasin om Homo economicus, är vi människor inte rationella. Vi vet vad som är viktigt. Men att veta räcker inte. Det som borde vara enkelt – sova, äta, träna och umgås – blir ibland så svårt att faktiskt göra.  

Våra Fantastic four har nämligen en inre trotsig tonåring att bearbeta varje dag och vid varje val. En tonåring som inte bara vet, utan veeeet och himlar med ögonen. Och uppnosigt frågar om det ser ut som om hen bryr sig. Våra hjärnor är i ständig beredskap och alltid redo att ta de genvägar som presenteras. Enkelt och bekvämt ska det vara. Att vi tar hissen före trappan är ett helt naturligt mänskligt beteende.  

Kunskapen om vad som påverkar vårt beteende och våra val får en del att skratta hela vägen till banken. Alla som vill sälja något till dig är experter på att utnyttja vår benägenhet att välja allt som är smidigt och lättillgängligt. Processad mat för att slippa kocka, mirakelmedel för att gå ner de där extra kilona och koffeinrika drycker när sömnen uteblivit. Och de som säljer vet att sociala relationer räknas. Vår bångstyriga inre tonåring förförs av allt som ger en upplevelse av tillhörighet och egenvärde.  

Offentlig sektor däremot verkar generellt vara helt blind för allas vår inre tonåring som står och blänger i ett hörn och väser: ser det ut som om jag bryr mig? Här fortsätter vi att arbeta i enlighet med konceptet: om vi vet det rätta gör vi det rätta. Den senaste insatsen på nationell nivå är den höjda sockerskatten. Det är ju givet att vi sockersugna är förnuftiga, räknar våra slantar, och lämnar godispåsen och läsken i affären när vi förstår att det inte ryms inom budgeten. Eller gör vi? I Mexiko har det visat sig att en begränsning av marknadsföring av sockrade produkter är mer effektivt än användning av skatteinstrumentet … 

Medan offentlig sektor i årtionden försökt tillämpa principerna från den privata marknaden för att mer effektivt möta befolkningens behov, har vi ändå missat att fördjupa oss i mänskligt beteende. Det som den privata marknaden är lysande på, och därför  bland annat lyckas producera produkter som kan kapa vår uppmärksamhet i timmar. 

Vår folkhälsa och vårt välmående är bra mycket mer komplext än vårt intag av socker. Det är dags att vi också inom offentlig sektor omfamnar det lata och irrationella som finns inom oss. Vi behöver förstå att vår inre motivation hela tiden behöver hantera den yttre miljön och det informationsflöde vi vistas i.  

Offentlig sektor har alla möjligheter att brett påverka vår miljö, genom trafikplanering, planläggning, kommunikationer och system för service och tjänster.  Om vi utgår från våra faktiska förutsättningar och begränsningar i stället för en fantasi om vad vi är, kanske vi bygger något helt nytt, i stället för att hela tiden välja samma gamla spår. Det spår som lett till dagens situation.  

Och som alltid inom offentlig sektor behöver vi prioritera. Vi behöver börja med det mest avgörande: varma sociala relationer. Kanske den viktigaste näringsrekommendationen är att alltid dela din måltid med någon? Det bästa tipset för motion att rörelse blir glädje när du har sällskap? Och den färdighet vi ska satsa på i skolan, hemma och arbetet: hur du själv skapar tillitsfulla relationer till andra? Och resten följer av sig själv. 

Carolina Sandell, målansvarig för mål 1 i Utvecklings- och hållbarhetsagenda för Åland, välmående människor vars inneboende resurser växer.