Texten publicerades som gästledare i Nya Åland den 15 juli 2024.
Finlands Naturpanel har nyligen tagit fram data som visar på förlust av arter i havsmiljöer. Naturförlusten är ett faktum även här på Åland.
Jag frågade en vän varför hon inte var intresserad av miljökrisen. Efter en stunds eftertanke svarade hon: ”jag känner inte av den i min vardag”. Hon fortsatte med att hon inte riktigt bryr sig om saker som hon inte påverkas av i sitt dagliga liv. En hotad biologisk mångfald och artdöende är dock ingenting som gemene ålänning kanske ännu känner av eller direkt ser. Det är ingenting vi konstant påminns om. Nyheter om biologisk mångfald försvinner bland alla andra rop på hjälp världen över. Så bara det är grönt på sommaren, finns mat i butiken och fiskar i viken så stressar man inte upp sig.
Den biologiska mångfalden omfattar allt liv på jorden och mångfalden av organismer. Förlust av biologisk mångfald betyder att vi får en förändring av artförekomsten. Försvinner en art kan detta påverka hela ekosystem eftersom arter samverkar i naturen. Vi vill ha en biologisk mångfald för att våra naturliga system ska vara så motståndskraftiga som möjligt, för att klara av till exempel extremväder.
I en undersökning gjord av ÅSUB 2022 framkom att ca. 90 % av ålänningar anser att det är vårt ansvar att skydda naturen. Vilket var ett fantastiskt resultat! Däremot är det svårt att undvika följdfrågan: Varför skyddar vi då inte naturen i den utsträckning som skulle behövas, fast en stor majoritet av ålänningarna anser att det är vårt ansvar? Vad det betyder att skydda naturen har vi säkert olika uppfattningar om, däremot tror jag att de flesta av oss vill åt samma sak: en frisk miljö var vi kan leva i balans med naturen.
Vi är en del av naturen och naturen är en del av oss. Naturen förser oss med maten vi äter, luften vi andas och så mycket mer. Förlusten av biologisk mångfald, angår oss alla.
Klimatförändringen sker i snabb takt och har förödande effekter på växter och djur. Att begränsa klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald går hand i hand. Övergödningen är den främsta orsaken till förlusten av biologisk mångfald i vattenområden. Habitatförstörelse och andra miljöbelastningar behöver minimeras. Vi måste med kraft vidta effektiva åtgärder med tillräckliga resurser, och omfattande åtgärder som sträcker sig från land till hav.
Vi behöver skydd av land- och havsområden. Naturskydd är till för att bevara den artrikedom och unika natur vi har på Åland och borde inte vara något vi ska vara rädda för att ska begränsa till exempel småskaligt fiske. Vi behöver en tydlighet vad gäller naturskyddsområden, vad får man göra och inte göra där? Reglerna i naturskyddsområdena måste vara tydliga och kommunikation med allmänheten om dessa regler behövs. Vi behöver gröna och blåa korridorer för att försäkra att arter kan röra sig mellan olika områden och motverkar habitatfragmentering.
Vi känner till flera orsaker till förlusten av biologisk mångfald och åtgärder som krävs för att förhindra den. Även om viljan att skydda naturen i grunden verkar finnas så har den hittills inte räckt hela vägen fram, och den dagen förlusten av biologisk mångfald blir kännbar för oss i vår vardag – är det redan alldeles för sent.
Naturförlusten drivs av mänskliga aktiviteter och vi måste begränsa vår belastning på naturen. På beslutsfattarnas nivå finns det massor att göra, men är vi också redo att ändra i vår vardag? Vilka konkreta åtgärder kan vi själva göra för miljön? Kan vi ta cykeln eller bussen i stället för bilen, för att minska utsläpp som leder till klimatförändringarna? Kan vi se över utedasset för att förhindra övergödningen? Kanske du vill driva ett initiativ för en ny våtmark i ditt närområde? Kan vi låta en del av gräsmattan bli en äng för våra insekter och pollinatörer? Kanske låta trädgården bli lite stökig och spara några ris- eller lövhögar för nedbrytarna? Bygga några insektshotell, fågel- och fladdermusholkar? Kan vi bekämpa invasiva växtarter i våra trädgårdar, vet du vilka de är?
Att stoppa förlusten av biologisk mångfald är en ödesfråga för mänskligheten. Vi behöver naturen för att leva och vi alla kan göra något och tiden för att göra något är - nu.
Kimberly Terry, målansvarig för mål 4 i Utvecklings- och hållbarhetsagenda för Åland. Biologisk mångfald och ekosystem i balans.