Ekosystem i balans och biologisk mångfald
Biologisk mångfald är en avgörande grund för jordens livsuppehållande system och vår nuvarande och framtida välfärd vilar på denna grund. Biologisk mångfald bidrar till ökad motståndskraft i ekosystemen.
Delmål
4.1 Alla som bor och verkar på Åland har insikten om att djur, växter och ekosystem har ett egenvärde i sig själva. Kunskap om biologisk mångfald, ekosystem i balans samt särskilt värdefulla arter och biotoper är hög inom alla samhällssektorer.
4.2 Ekosystem och biologisk mångfald är integrerade i alla utvecklings- och planeringsprocesser för mark- och havsanvändning (s.k. regional grönstruktur) och används som redskap för att mildra effekter av klimatförändringarna, motverka habitatfragmentering och -förstöring samt säkerställa gröna korridorer.
4.3 Miljöpåverkan av invasiva arter är så låg att på Åland naturligt förekommande arter och biotoper inte hotas.
4.4 Havs-, kust-, och landområden samt särskilt skyddsvärda biotoper och arter på Åland är skyddade minst till den nivå och omfång som EU:s regelverk kräver.
4.5 Naturförlusten har avstannat. Områden där särskilt skyddsvärda biotoper eller arter tidigare förekommit har antingen återställts eller så har dessa arter och biotoper återinförts eller återskapats inom områden som särskilt lämpar sig för dessa förekomster.
Huvudindikatorer
OBS! Arbetet med med en ny hemsida pågår som bäst och när den lanseras uppdateras även alla indikatorer med ny data. I statusrapport 6 finns den senaste datan för alla indikatorer och delmål. Klicka här för att komma till statusrapport 6.
- › Andel skyddad mark
- › Andel skyddat vatten
- › Attityd hos allmänheten till biologisk mångfald
Utvecklingsmålet bidrar till uppnåendet av FN:s globala mål 14 (hav och marina resurser) och mål 15 (ekosystem och biologisk mångfald) för hållbar utveckling.