Konsten, livets guldkant | Bärkraft.ax

Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this website, bärkraft.ax cannot guarantee the accuracy of the translation.

Konst
Fotograf: Marcus Boman

Konsten, livets guldkant

Denna text publicerades som debattartikel i Ålandstidningen den 13 april 2024.

Från det du vaknade i morse tills just nu, vilken konst har du mött idag? Du kanske säger; jag vet inte, jag är inte så intresserad av konst och kultur och sådant.

”Idag vaknade jag i en värld utan guldkant. Jag steg upp kokade mig en kopp kaffe, fyllde min gråa mugg, ställde ner den på min gråa borduk och såg ut genom fönstret förbi de gråa gardinerna. Jag tar på mig mina gråa kläder och gråa skor, jag kör till jobbet i min gråa lådformade bil. Jag sätter på radion lyssnar på tal, information, väder och nyheter. Jag går in till mitt jobb, huset är grått. Jag går längs korridorer med gråa väggar. I mitt arbetsrum går min gråa dator tyst igång och den svarta texten möter mig på skärmen. Efter jobbet har jag fritid. Jag tittar på TV med tal och text. Jag lägger mig i min gråa säng, jag släcker min gråa lampa”

Vem av er drack kaffe imorse från en Mumin kopp? Tove Jansson var konstnär, hon studerade på Konstfack Stockholm och Finska konstföreningens ritskola i Helsingfors. Hennes begåvning var att betrakta världen med humor och mänsklighet genom bilder och färger. Någon av er tog kanske på er en klänning från Marimekko. Armi Raitia var textilformgivare, hon studerade vid Centralskolan för konstflit. Hennes begåvning var att se nya former och mönster i våra hem och på våra kroppar. Förgyller en borduk eller en vas ditt hem, vävd eller skapad, i tekniker som en konsthantverkare lärt sig att bevara och förädla.

Vem av er sjöng i duschen i morse eller lyssnade på musik i radion på väg till jobbet? Vem av er började stampa takten. Vem av er log av ett minne som väcktes, var det bröllopsvalsen eller sommaren då ni målade om stugan eller minns du en melodi som din farmor brukade nynna på när hon bakade bullar? Musik har skapats i tusentals år av människor med en speciell begåvning för melodier, rytmer och känslor.

Tittade du lite extra efter en röd bil designad av Walter da Silva, en formgivare och karosstillverkare vars begåvning för linjer och eleganta former får ditt hjärta att klappa lite snabbare. På väg in mot Mariehamn kör du förbi statyer, minnesmärken och installationer av konstnärer vilka i former, färger och strukturer tolkat vår värld, vår historia och våra gemensamma minnen. Stefan Lindfors, Barbro Eriksson, Viktor Jansson, alla bildkonstnärer eller skulptörer med begåvning och utbildning att uttrycka symbolik, form och färg. På väggarna i ditt hem på din arbetsplats hänger bilder och fotografier. De kanske väcker minnen, de berör eller irriterar, de ger din omgivning ett sammanhang. De är skapade av bildkonstnärer utbildade på konstskolor och deras medfödda förmåga är att se bakom ytan och uttrycka känslorna du kanske inte kan formulera i ord.

Dina väggar har tapeter med mönster och färger. Vem har skapat dem? Till och med din Windows dator startar glatt med en trudelutt. Någon har faktiskt hittat på den melodin. Den var skriven av den engelska kompositören Brian Eno.

Är verkligen konsten och kulturen bara en guldkant på tillvaron eller allt sedan urstammarnas grottmålningar och rituella danser, själva grunden för mänskligt liv.

Vem vore du utan dina förfäders berättelser, sånger och bilder? Varifrån kommer ditt perspektiv på världen, dina värderingar, din känsla av tillhörighet i ett samhälle?

När du går in i Mariehamns bibliotek och möts av arkitekten Hans Stenius böljande former befinner du dig i en byggnad skapad av en person med begåvning och utbildning för rum, dimensioner och ljus. Böckerna är skrivna av författare som håller våra ord levande. Orden som bevarar vår historia och förbereder vår framtid.

Eller när språket tar form som teater, dans och film, där regissörer och skådespelare med begåvning för mänskans psyke och beteende och utbildning på en teaterhögskola. Scenografer och ljusdesigners med öga för det visuella och magiska. Scenkonsten skapar förståelse och gemenskap för det obekanta, så att vi tillsammans kan betrakta det humoristiska, skrämmande, obegripliga mysteriet det är att vara människa.

Eller i formgivningen och fantasivärlden av TV och datorspel där endast fantasin gränser kan stoppa oss. Den grafiska designer var kanske en gång ett barn som inte kunde sitta still och ständigt fantiserade och drömde.

Men världen behöver alltid nya Jules Verne och nya George Lucas vars dagliga arbete och speciella gudagåva består i att just drömma, fantisera och hitta på. Därav har sedan tidernas begynnelse entreprenörerna, ingenjörerna, matematikerna, politikerna och byråkraterna fått visionerna och börjat bygga vår framtid.

Imorgon är samhället vi lever i förmodligen exakt den samma som idag, men kanske har ni vaknat med helt nya ögon att se med; en konstnärs ögon, en skapares perspektiv.

Bakom varje liten detalj i livet omkring dig finns konsten och kulturen mitt ibland oss och bakom den en skapare, men special begåvning med en special träning.

Är konsten nu med dina nya ögon verkligen inte en del av din värld, och är konsten verkligen bara gulkanten på tillvaron eller som en finsk minister uttryckte det en ”lyxprodukt” eller är den en fullkomligt integrerad del av vår mänsklighet och världen vi lever i?

Jag frågar igen. Hur många konstformer/konstnärer har du mött idag?

Jenny Carlstedt, operasångerska, medlem i arbetsgruppen för mål 5 (attraktionskraft) samt Nätverksgruppen för professionella konstnärer och konstutövare på Åland.