Please note that if you use Google to translate this website, bärkraft.ax cannot guarantee the accuracy of the translation.
ABF-Åland vill främja en demokratisk utveckling genom att för alla ålänningar skapa studie- och debattmöjligheter om det åländska samhället och den åländska självstyrelsens frågeställningar, men också skapa möjligheter för alla att bilda sig inom olika frågor och på olika områden, samt utbilda de anslutna organisationernas medlemmar och andra för uppgifter i föreningslivet och samhället. ABF-Åland anordnar också kulturevenemang enligt önskemål från medlemsorganisationerna.
➜ Besök hemsida
Föreningen Archipelago Pares grundades år 2017 av en handfull naturintresserade ålänningar med avsikt att driva vilt- och miljövård samt bevara immateriell skärgårdskultur. Sedan dess har föreningen växt organiskt och framgångsrikt drivit projekt inom vårt verksamhetsområde. Målsättningen är att genom innovation, samarbete och ett genuint intresse göra en märkbar skillnad i den åländska naturen.
Emmaus Åland bidrar till uppnåendet av ett meningsfullt liv, en verklig fred och glädje för varje individ och samhälle. Emmaus Åland ska i enlighet med Emmausrörelsens manifest: kämpa mot orättvisor, hjälpa dem som har det värst, återanvända och återvinna, åtgärda orsakerna till ojämlikhet, arbeta för integration och skapa meningsfullhet genom gemensamt arbete.
Folkhälsan på Ålands främsta uppgift är att bidra till en bättre livskvalitet och hälsa i vardagen för ålänningarna. Med 16 livskraftiga lokalföreningar runtom i hela landskapet bedrivs verksamheter och aktiviteter för personer i alla åldrar.
Lokalföreningarna hos Folkhälsan på Åland är:Folkhälsan i BrändöFolkhälsan i EckeröFolkhälsan i FinströmFolkhälsan i FöglöFolkhälsan i GetaFolkhälsan i HammarlandFolkhälsan i JomalaFolkhälsan i KumlingeFolkhälsan i KökarFolkhälsan i LemlandFolkhälsan i LumparlandFolkhälsan i MariehamnFolkhälsan i SaltvikFolkhälsan i SottungaFolkhälsan i SundFolkhälsan i Vårdö
Föreningen Norden är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation som sedan 1919 har främjat samarbete och skapat samhörighet i Norden. Året om och i hela Norden! Inom ramarna för föreningen Norden finns också Nordjobb och Info Norden. Nordjobb är både en värdefull arbetserfarenhet och ett sätt att utforska ett av våra grannländer. Info Norden är Nordiska rådets informationstjänst för de som vill flytta, arbeta, studera söka stöd eller starta ett företag i Norden.
Företagsam skärgård är en förening som bildats av de sex åländska skärgårdskommunerna Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga och Vårdö. Syftet är att befrämja inflyttning, företagsetablering, råd och stöd inom näringslivet samt kompetenshöjande åtgärder.
Företagarna på Åland arbetar för att främja förutsättningarna för en lönsam verksamhet i de åländska småföretagen genom rådgivning och faktautbyte. Föreningen strävar också till att trygga tillgången på nödvändig information och utbildning på svenska, bland annat genom nyhetsbrev och att arrangera kurser. Dessutom verkar föreningen för att öka samarbetet mellan medlemsföretagen, bygga nya nätverk och uppmuntra till entreprenörskap genom information och rådgivning kring att starta eget företag.
Håll Skärgården Ren är en riksomfattande miljöorganisation för alla båtfarare och andra som rör sig till sjöss. Föreningen har arbetat för en renare skärgårds- och insjönatur ända sedan år 1969. Föreningens verksamhetsområden är Skärgårdshavet, Saimen, Päijänne, Bottniska viken, Birkaland, Östra Finska viken och sedan år 2023 även Åland.
Lokalkraft Leader Åland är en ideell förening som grundades år 2007 med syfte att verka för landsbygdens utveckling. Leader är en finansieringsmetod för lokalt ledd utveckling som funnits inom EU sedan 1990-talet och bygger på samarbete, lokala initiativ och lokala förutsättningar. Syftet är att med stöd av invånarnas kunskap, engagemang och initiativ uppnå målsättningarna för utveckling på platsen, tillsammans med den offentliga sektorn i samhället. Hela Åland är ett eget Leaderområde och föreningen förvaltar metoden.
Föreningen Mathantverkare på Åland förenar kunskap och traditioner som samlar unika, viliga, säljbara, förpackade, professionella produkter inom mathantverk. De beskriver sig som ett skafferi av lokala smaker!
Nordens institut på Åland är ett kulturinstitut vars uppgift är att berika Åland med kultur från hela Norden och främja Ålands deltagande i nordiska kultursamarbeten.
Pusselfamiljen är till för de som är ensamstående föräldrar med enskild eller gemensam vårdnad, umgänges eller boende förälder eller ensamstående förälder som gått in i ett nytt förhållande eller bildat en så kallad stjärnfamilj/pusselfamilj.
Föreningen Regnbågsfyren vill motarbeta diskriminering på grund av sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck och vill att homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner ska ha samma rättigheter och möjligheter som andra på Åland.
Rädda Barnen har verksamhet både lokalt och internationellt. På Åland har Rädda Barnen verksamheter som rör barns internet- och medieanvändning, barns rätt till trygghet i hemmet och barnkonventionsarbete. De möjliggör även Lekterapiverksamheten vid Ålands centralsjukhus.
Rädda Lumparn sprider information, engagerar och stödjer konkreta projekt som förbättrar vattenkvaliteten kring Lumparn.
Röda Korset är en internationell humanitär rörelse med 14 miljoner volontärer i hela världen. De grundades för att skydda mänskligt liv och hälsa, för att garantera respekten för alla människor och för att förhindra och lindra mänskligt lidande.
SKUNK bevakar de ungas intresse i skärgårdskommunerna, på landskapsnivå och riksnivå samt stärker, utvecklar och arrangerar fritidsverksamhet. Allt som görs inom föreningen bygger på ungas egna idéer.
Skördefestens Vänner är en ideell förening som bildades hösten år 2013 med övergripande uppgift att arrangera evenemanget Skördefesten på Åland, men även Åland Grönskar och Åland Glimrar. Föreningens främsta syfte är att främja produktion och stärka förtroende för åländska produkter samt lära om livet på landet.
Ung Resurs är en ideell förening som grundades år 2010. Ung Resurs huvudsakliga syfte är att, tillsammans med uppdragsgivare och nätverkspartners, stöda ungdomar i åldern 15-29 år att hitta en studieplats, arbete eller en annan meningsfull sysselsättning. Med en lösningsinriktad och individfokuserad verksamhet strävar de till att förhindra skolavhopp, social utslagning och marginalisering genom att minska antalet arbetslösa, svårsysselsatta och hemmasittare. Föreningen bedriver samverkans- och ungdomshuset Boost.
➜ Besök hemsida➜ Besök Ungdomshuset Boost
Visit Åland är Ålands officiella turismorganisation med drygt 240 medlemmar. Visit Åland har medlemmar från en mängd olika verksamheter som logi (hotell, gästhem, stugor, camping, gästhamn), restaurang & café, aktivitetsarrangörer, evenemangsarrangörer, kommuner, handel, livsmedelsproducenter, transportörer, researrangörer och tjänsteföretag.
Waldorfskolan på Åland startade sin verksamhet hösten år 2011 och drivs av föräldrarna genom föreningen Waldorf Åland. Waldorfskolan på Åland är en skola som har sin grund i antroposofi. De utgår i sitt arbete från människans utveckling och mognad och de djupt liggande förmågor som kan väckas och tas i anspråk kroppsligt, själsligt och andligt.
➜ Besök Facebooksida
Ålands barnmorskeförening är en liten förening som funnits sedan år 1947. Föreningen ordnar föreläsningar om kvinnohälsa och träffar för medlemmar.
➜ Besök Facebook
Ålands djurskyddsförening r.f grundades år 1990. Djurskyddsföreningen fokusera på det förebyggande arbetet och genomför årliga kastreringskampanjer för katt. Utöver kastreringskampanjer så hjälper föreningen till att ta hand om djur som har ett hem men där ägaren av någon orsak har en trängd ekonomisk situation (långtidssjukskrivna, personer med psykisk ohälsa, missbruk, etc) som egentligen inte ger utrymme för kostnaden av ett djur.
Ålands feministparaply är ett nätverk för jämställdhet och en partipolitiskt obunden paraplyorganisation för den åländska jämställdhetsrörelsen. De arbetar för en kontinuerlig integration av ett genusperspektiv i politiska, ekonomiska och sociala sammanhang, framförallt lokalt men även i vissa fall nationellt, europeiskt och internationellt.
Ålands Fountainhouse förening driver verksamheten Klubbhuset Pelaren. Föreningen startade sin verksamhet år 2010 på Åland och klubbhuset är till för personer som har eller har haft psykisk ohälsa.
Ålands fredsinstitut är ett oberoende institut som arbetar med forskning, utbildning och information. Fokus ligger på frågor om självstyrelse, minoriteter och säkerhet, med Åland och dess särställning som utgångspunkt. Fredsinstitutets verksamhet som helhet ska bidra till fredlig samhällsutveckling, fredlig konfliktlösning och konfliktförebyggande. Fredsinstitutet tillhandahåller kunskap och analys samt fungerar som en mötesplats och arena för dialog inom sina områden.
Funktionsrätt Åland en intresseorganisation som arbetar för personer med funktionsnedsättning på Åland. Förbundets huvudsakliga uppgift är påverkansarbete, de bevakar och främjar mänskliga rättigheter i enlighet med Förenta Nationernas (FN) konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Förbundet samarbetar med medlemsföreningar, myndigheter och andra organisationer för ett samhälle där alla kan delta fullt ut.
Medlemsföreningar i Ålands handikappförbund är:Andning & Allergi ÅlandDemensföreningen på ÅlandDe Utvecklingsstördas Väl på ÅlandDiabetesföreningen på ÅlandVårt HjärtaÅlands AutismspektrumföreningÅlands CancerföreningÅlands HörselföreningÅlands Intresseförening för psykisk hälsa – ResedaÅlands Neurologiska föreningÅlands ReumaföreningÅlands Synskadade
Ålands Idrott är den åländska idrotts- och motionsrörelsens gemensamma samarbetsorganisation. Det självskrivna målet är att alla barn, ungdomar och vuxna skall kunna vara med!
Medlemsorganisationer i Ålands Idrott är:Brändö IKBK Smash ÅlandBasket ÅlandLemlands IFIFK Mariehamn BordtennisIF FinströmskamraternaMariehamns PensionärsföreningÅlands BowlingförbundBowling Club ClipperBowlingklubben KometBowlingklubben KäglanIFK Mariehamn BowlingMariehamns PensionärsföreningHilti Fightcenter ÅlandNordic Budo & Sports AcademyMariehamns BågskytteföreningÅlands CurlingklubbÅlands IdrottsdistriktIF ÅlandLUIAJoker DartAX DiscgolfÅlands FotbollförbundEckerö IKFC ÅlandFöglö UIAHammarlands IKIF FramIFK Mariehamn FotbollJomala IKSunds IFÅland UnitedÅlands IdrottsdistriktEckerö IKFöglö UIAIF FinströmskamraternaIFK Mariehamn FriidrottVårdö IKKyrkoby GolfklubbÅlands GolfklubbGymnastics ÅlandAgility.axÅlands Bruks och SällskapshundklubbÅlands InnebandyförbundFBC ÅlandViking Ålands Sport ClubIFK Mariehamn IshockeyLadyTeam Mariehamn IshockeyÅlands IshockeydomareÅlands JudoklubbÅlands KajakklubbKarateklubben OgawaÅlands MotionsförbundÅlands MotorklubbDe Utvecklingsstördas VälÀlenskur IslandshästföreningRidklubben SleipnerÅlands HästsportföreningÅlands SchackklubbFärjsundets SeglarföreningMariehamns SeglarföreningÅländska SegelsällskapetÅlands SimföreningGermundö AlpinÅlands SportskytteföreningSportdykarklubben NautilusÅlands KraftsportklubbTai Chi-föreningen Vita TrananMariehamn Lawn-TennisklubbÅland Triathlon ClubÅlands OrcasÅland Island Games AssociationStiftelsen Åland Island Games
Distriktet är en paraplyorganisation för de åländska Martha-föreningarna och stöder dem i deras utveckling. Marthadistriktet strävar efter att på gräsrotsnivå nå en hållbar vardag i det åländska samhället.
Medlemsföreningar i Ålands Marthadistrikt är:Eckerö MfFinström Mellersta MfHammarland MfKökar MfSödra Lemlands MfLumparland MfMariehamn MfSaltvik Östra MfSund Västra MfTorsholma MfVårdö Mf
Ålands Månggkulturella förening bildades i januari 2001 och vill främja interkulturellt samarbete på Åland.
Ålands naturskola är Natur och Miljös enda naturskola på Åland. Naturskolan invigdes i april år 2013 och är en resurs för alla åländska grundskolor och daghem på Åland. Naturskolan är ingen plats, utan ett arbetssätt, att lära in ute. Deras utomhuspedagogik bygger på ett aktivt lärande, där elevernas egna upplevelser, upptäckter och sinnesintryck är i fokus.
Ålands Producentförbund är en facklig, partipolitisk obunden organisation som har till ändamål att bevaka och tillvarata våra medlemmars och landsbygdsbefolkningens gemensamma ekonomiska, sociala och kulturella intressen. Förbundet är det åländska jordbrukets, skogsbrukets och trädgårdsnäringens intressebevakare med cirka 619 medlemmar på cirka 337 aktiva gårdar.
Ålands Natur & Miljö är en politiskt oberoende folkrörelse som verkar för naturglädje, välmående och bärkraft till hela Åland. Verksamheten är mångsidig: allt från att påverka beslutsfattare och myndigheter till att ordna utflykter till natursköna platser.
Ålands Näringsliv är Ålands största företagarorganisation. De arbetar för att skapa bättre förutsättningar för att starta, driva, utveckla samt äga företag på Åland. Därigenom skapas även förutsättningar för vårt långsiktiga mål: ett starkare Åland. Ett Åland som står sig konkurrenskraftigt i världen.
Ålands Ungdomsförbund är takorganisation för ungdomsföreningarna på Åland. De arbetar bland annat för att skapa aktiviteter för ungdomar och för det åländska kulturlivet
Medlemsföreningar i Ålands ungdomsförbund är:Brändö HBFEckerö UFEnklinge HBFGeta UFHammarlands UFJomala HVKumlinge HVKökars UFLappo UFLemlands UFLumparlands UFSottunga HBVSunds UFSödra Vårdös UFTorsholma UFVårdö HVVästra Saltviks VälÖstra Saltviks UF
4H är en religiöst och partipolitiskt obunden barn- och ungdomsorganisation som startade i USA i början 1900-talet. I dag finns 4H i över 83 länder med mer än 6 miljoner medlemmar. På Åland har 4H verksamhet funnits sedan år 1928. Syftet är att främja 4H-verksamhet, att väcka intresse och engagemang för landsbygden och lokalsamhället, skapa en positiv attityd till arbete och företagsamhet, öka ungdomars sociala kontakter och verka för en hållbar utveckling.
Stiftelsen Ålandsfonden (i dagligt tal Östersjöfonden) grundades år 1989 genom en privat donation av affärsmannen Anders Wiklöf. Stiftelsens ändamål är att främja och stöda forskning samt annan verksamhet som rör skyddet av Östersjöns miljö.