Alla kan blomstra i sommarens djurteater | Bärkraft.ax

Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this website, bärkraft.ax cannot guarantee the accuracy of the translation.

Barnen står på scenen utklädda till olika djur

Alla kan blomstra i sommarens djurteater

Trädgårdsmästaren kliver runt i trädgården och i handen håller hon en spruta med gift för att få bort alla småkryp. Då kommer igelkotten fram och protesterar “Sluta spruta gift, djuren kan dö! Kom med så får du hälsa på alla djuren som som är så nyttiga för trädgården!” Så börjar teaterföreställningen som hållbarhetslots Sofia blev inbjuden att se på Sviby Daghem igår.

Alla 6-åringar på Sviby Daghem har under hela november jobbat med pjäsen “Sommarens djurteater” som berättar om att vilka djur som bor i trädgården, varför de behövs och att man inte ska spruta giftigt bekämpningsmedel.

Presentationer av djuren varvas med sånger med passande sånger som t.ex. “Små grodorna”. Barnen är utklädda till olika djur och berättar för trädgårdsmästaren att igelkotten äter skadedjur, nyckelpigan äter bladlöss, maskarna äter löven och bajsar ut ny jord, bina pollinerar och tillverkar honung och fladdermössen äter mygg. “Äter de mygg? Det är bra, för jag gillar inte mygg!” säger trädgårdsmästaren efter att ha blivit presenterad för fladdermusen.

Manus, repliker, scenografi och dekorationer har barnen tagit fram själva och igår visades generalrepetitionen för kompisarna på daghemmet. Ikväll är det premiär för barnens föräldrar. “Det är lite pirrigt!”, säger Jasmine Williams och ler.

Barnens arbete med pjäsen är en del av ett treårigt temaprojekt som man under hösten startat upp med syfte att inkludera barnen i hållbarhetsarbetet. Målet är att barnen ska lära sig vad hållbarhet är och vad det innebär att leva hållbart.

- Första året kommer vi att titta mer på det praktiska och prata om matsvinn, hur man sparar på el och vatten och minskar på användningen av engångsartiklar som t.ex. pappershanddukar, b​erättar Maria Stenberg-Haug, föreståndare på Sviby Daghem

Andra året planerar man att jobba mer med social hållbarhet och vad människor behöver för att må bra, orka med och ta hand om sig själva och varandra. Samt vikten av hälsa, vila och återhämtning. Under tredje året kommer man att jobba med vatten och titta på hur vattnet påverkas av mänsklig aktivitet.

Igelkotten behövs i trädgården, för den äter skadedjur!, berättar igelkotten Emeile Christensen glatt. 

Jomala kommun är tillsammans med alla åländska kommuner medaktörer i nätverket bärkraft.ax och delaktiga i arbetet med att förverkliga visionen och de sju strategiska utvecklingsmålen.

- Det gäller att jobba på alla nivåer, i allt från planering av nya byggnader i kommunen till att integrera hållbarhet i undervisningen på daghem och i skolorna. Det är viktigt att skapa handlingskraft och framtidstro hos de unga,​ säger hållbarhetslots Sofia Enholm.