Dags att prioritera psykisk hälsa på arbetsplatsen! | Bärkraft.ax

Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this website, bärkraft.ax cannot guarantee the accuracy of the translation.

Bild på Klubbhuset Pelarens deltagare och personal, de håller i en affisch med veckans program.

Dags att prioritera psykisk hälsa på arbetsplatsen!

Den 7-13 oktober ordnar nätverkets medaktör Klubbhuset Pelaren Ålands Mentalhälsovecka 2024. Här berättar de mer varför den anordnas, årets tema och hur vi kan bidra till att minska psykisk ohälsa. 

Vad innebär mentalhälsoveckan?
Mentalhälsoveckan är något vi på Klubbhuset Pelaren ordnar i samband med Världsdagen för psykisk hälsa som alltid är den 10 oktober. Det är ett utåtriktat evenemang där vi lyfter upp och belyser ett specifikt tema, som har med den mentala hälsan att göra, för att skapa samhällsengagemang och diskussion kring.

Varför är ”Det är dags att prioritera psykisk hälsa på arbetsplatsen” just årets tema?
Det är väldigt aktuellt i samhället. Det är tyvärr för många som mår dåligt på jobbet och det vill vi hjälpa att förebygga. Det är också viktigt då vår erfarenhet säger att det är bättre att ta tag i det i ett tidigt skede, helst i förebyggande skedet, och lösa före det går så långt att psykisk ohälsa uppstår. Det blir lättare att "ta sig upp igen". Jobbet kan för många också vara en stor förebyggande skyddsfaktor för ens välmående och hälsa överlag.

Vad borde arbetsplatser göra för att säkerställa att alla anställda mår så bra som möjligt?
Först förstå att det är ett arbete som man inte kan bli "klar" med och att det är viktigt att visa att detta prioriteras uppifrån i organisationen, dvs. att ledningen sätter lite tonen. Prioriterar ledningen detta arbete så kommer det att märkas ner till eventuella mellanchefer och sedan till de som jobbar "på golvet". 

Det vi tänker fler borde göra är att erbjuda möjlighet till tidigt stöd, en struktur för att följa upp regelbundet hur alla mår, erbjuda stöd till psykolog eller andra samtalstjänster. Att alltid ha ett vänligt och hjälpsamt bemötande. Vi på Pelaren har tillsammans kommit fram till att vi vill bemöta alla med respekt, ödmjukhet och medkänsla. Det är något som vi tillsammans enades om tack vare tidigare gemensamma arbetsmiljötillfällen i verksamheten.

Vad borde man som kollega göra för att få medkollegor att må så bra som möjligt?
Vi tror att det viktigaste är att vi ser, lyssnar och tar hänsyn till varandra. Det är också viktigt att ge varandra beröm och uppmuntran och följa upp om man märker att någon kanske inte beter sig som vanligt. Att man frågar hur det är och vågar fråga "Hur kan jag hjälpa dig?" vid behov. Den andra kanske inte vill berätta eller säga som det är men det visar att man bryr sig. Man kan också stötta varandra att ta kontakt till hälsovården (Mental hälsa) eller företagshälsovården. Vi på Pelaren är duktiga på att skräddarsy uppgifter utifrån dagsformen och vill gärna att fler arbetsplatser skapar möjligheter till det utifrån deras förutsättningar.

Det här är något som vi vill lära oss ännu mer om och vi kommer även att fortsätta utbilda oss internt under Mentalhälsoveckans gång. Detta med hjälp av sjuksköterskestuderanden som håller ett föreläsningstillfälle i huset.

Hälsningar från oss på Pelaren!

Klicka här på länken för att komma till Klubbhuset Pelarens webbplats där du kan läsa mer om programmet för Ålands Mentalhälsovecka.