Kampanjen Utedassets 123 ska skydda våra badvikar från övergödning | Bärkraft.ax

Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this website, bärkraft.ax cannot guarantee the accuracy of the translation.

Dasskampanjen
Bild: Teresa Westmark, Mervi Appel, Ann Nedergård och Annica Brink

Kampanjen Utedassets 123 ska skydda våra badvikar från övergödning

Åland utvecklings- och hållbarhetsagendas mål 3 (god vattenkvalitet) har i samarbete med nätverksgruppen för hållbara kommuner, lotsfunktionen, vattenskydd.ax samt alla kommunbibliotek på Åland tagit initiativ till sommarkampanjen Utedassets 123. 2022 års kampanj kring framröstning av landskapsarter som utvecklings- och hållbarhetsagendans mål 2 (tillit och delaktighet) och mål 4 (biologisk mångfald) gjorde tillsammans med partners blev väldigt lyckad tack vare biblioteken runt om på Åland som återigen står som kampanjcentra.

Utedassets 123 är en kampanj riktad till alla ålänningar och åländska turister som använder sig av ett utedass. Kampanjen sätter fokus på hur utedasset på stugan kan påverka ens egen badvik, näringen från utedass behöver tas om hand på ett bra sätt för om inte samlas den i marken och når så småningom vattnet direkt eller via grundvattnet. I en övergödd vik vill ingen bada, husdjur kan bli sjuka om det dricker vattnet och finns det för mycket alger blir fisken av med sin barnkammare när viktiga växter täcks och kvävs av alger. Sjöutsikt från dasset i all ära, men är utedasset placerat precis vid strandkanten är uppsamlingen och omhändertagande ännu viktigare! 

"Utedasset kan kännas harmlöst, men det är det inte."

- Målansvarig för mål 3, Ann Nedergård i Nya Åland 29 maj 2023

Genom Utedassets 123 fås konkreta och enkla tips på hur dassanvändaren kan samla in avfallet på bästa sätt, kampanjen uppmmanar också att använda exempelvis kisset för att gödsla växter under maj till september. Kiss är guldvatten! Om dassanvändaren upplever att utedasset följer Utedassets 123 eller om det under framtiden har som avsikt att uppfylla alla kriterierna, kan ett dassmärke tas med hem och fästas på dassdörren. Dassmärkena påvisar att dasset är med och skyddar badvikar från övergödning och den som sitter på dasset kan också scanna QR-koden för att komma direkt till kampanjsidan på vattenskydd.ax. 

 

Rätt omhändertagande av ditt utedass

Det som samlas upp på utedasset måste tas om hand på rätt sätt, för visste du att för binda den näring som produceras under fem veckor av två personer som är i sitt fritidshus, behöver du odla mer än 200 kg morötter?! Mer information om hur du tar hand om ditt utedass finns under kampanjsidan, utöver mer ingående information kan du själv ladda ner kampanjmaterialet och printa ut ett eget dassmärke.

  • Näringsämnena ska om de används lokalt tas upp av växtligheten.
  • Det fasta avfallet (bajs och toalettpapper) ska komposteras 1-2 år så att sjukdomsalstrarna förstörs.
  • Urin behöver inte hygieniseras eller lagras före spridning men det får bara spridas under växtsäsongen.
  • Kompostering av fast avfall tar cirka 1–2 år från det att färskt avfall inte längre läggs till. Komposteringen bör göras i en behållare med tät botten så att komposterbara ämnen inte rinner ut i marken.
  • Behållarna ska ha lock och vara säkra för skadedjur men de ska också ha ventilationshål för luftinsläpp. 
  • Skaffa flera behållare så att det går att ordna både regelbunden tömning och samtidigt kompostering i 1-2 år. 
  • Välj stadiga och hållbara behållare så att de går att bära, eller i alla fall lyfta till skottkärran, och så att de inte spricker eller annars går sönder.
  • Förvara komposterande behållare på en skuggig plats och märk dem gärna med datum.

 

Kampanjen pågår mellan 15 maj och 15 augusti, så passa på att besök kommunbiblioteken under sommaren 2023.